domowe kosmetyki z jarzebiny

domowe kosmetyki z jarzebiny

Ameryka Północna – Wprowadzenie pomidorach

Rośliny pomidora były transportowane przez kolonistów z Wielkiej Brytanii do Ameryki Północnej. Rośliny były najbardziej cenionych usuwania pryszcz (Pryszcze , pęcherze – Pus wypełniony, zapalenie skóry). Wynalazca masła orzechowego, George Washington Carver, usilnie swoich biednych Alabama sąsiadów spożywać pomidory ze względu na ich niezdrowej diety. Jednak miał niewielki sukces przekonując ich, że rośliny były jadalne.

Wczesne wysiłki handlowcy, którzy sprzedają pomidory nie były bardzo udane. Mówi się, że owoc został przywieziony do liberalnej osadzie Salem w stanie Massachusetts. w 1802 roku przez malarza, który znalazł również trudno przekonać ludzi, aby spróbować owoców. Nowy Orlean kuchni zostało zgłoszone pomidory wykorzystywane przez 1812 jednak wątpliwości co do owoców zwlekał w niektórych obszarach.

Uważa się, że wątpliwości co do jego zdatność do spożycia rośliny został pochowany, kiedy pułkownik Robert Gibbon Johnson zapowiedział, że zużywają korcem pomidorów przed budynkiem sądu w Bostonie w południe w dniu 26 września 1820. Tysiące widzów okazał się obserwować mężczyznę popełnienia samobójstwa (przynajmniej tak myśleli) poprzez spożywanie trujące owoce. Mówi się, że widzowie byli w szoku, gdy zdali sobie sprawę, pułkownik przetrwa po spożyciu liczne pomidory. Ta historia jest ze starego czasopisma rolniczych i nie może być bardzo wiarygodne, jednak jest to dość zabawne.

Pomidor popularność rośnie

Na całym świecie zachodnim, pomidory zaczęła rosnąć popularność. W 1820 roku, kilka książek kucharskich zawarte przepisy wymagające lub wezwanych na pomidory. Pomidory sprzedawane były przez dziesiątki w Boston Quincy Market w 1835 roku w katalogu nasion Thomas Bridgeman, 4 odmiany pomidorów zostały wymienione: wiśnia, gruszka, duża, żółta i dużych squash.

Artykuł dzięki: